Martinovanje 2020
Martinovo je praznik vinogradnikov, ljubiteljev vina in ostalih zbranih na martinovanju. Nekoč je veljalo, da je martinovo poklon vinu. Danes na martinovo pozornost namenjamo vinu, njegovi kakovosti in posebnostim, ki jih letnik nosi v sebi. Pri tem ne smemo pozabiti, da ob pokušanju mladega vina izrazimo poklon trudu, garanju in vloženemu znanja vinogradniku, ki je skozi celo leto marljivovo skrbel za trto.
Trojiški vinogradniki smo vsa leta organizirali martinovanje v sodelovanju z Občino Sveta Trojica, župniščem in dramsko sekcijo pri Turističnem društvu v Sveta Trojica. V kulturnem programu so sodelovali znani kulturniki.
Žal pa so nam letos ukrepi za zajezitev corona virusa to namero preprečili. Kljub temu pa Trojiški vinogradniki ostajamo pri tradiciji ohranjanja kulturne dediščine povezane s prehodom mošta v mlado vino. Odločili smo se, da v letošnjem letu martinovanja ne bomo organizirali kot javno prireditev, temveč bomo praznik martinovo obeležili vinogradniki v lastnih zidanicah ali kleteh. Žal nam je, da ne moremo organizirati društvene prireditve, saj je znano, da se je na prireditvi zbralo 100 do 150 obiskovalcev od blizu in daleč.
Žal letos ne bo blagoslova mladega vina katerega je vedno opravil eden od cerkvenih predstavnikov naše župnije. Mlado vino pa bomo lahko pokušali le v kleteh naših vinogradnikov in na naših stojnicah ko bodo razmere to dopuščale.
V Sveti Trojici bomo nadaljevali z ohranjanjem kulturne dediščine z veliko mero spoštovanja do vina in vinogradnikov.
Fotografija je iz prireditev v preteklih letih.
Peter Leopold
Delavnica res vinske trte
V ponedeljek, 3. 2. 2020, smo trojiški vinogradniki skupaj z Društvom vinogradnikov Cerkvenjak organizirali delavnico REZ VINSKE TRTE. Teoretični in praktični del je opravil vinogradniški strokovnjak gospod Štabuc. Pri velikem številu udeležencev nam je pokazal nekaj zakonitosti rezi in nas opozoril na napake, ki jih pogosto delamo pri rezi. Rez trte ostaja temeljno vinogradnikovo opravilo, ki na začetku vinskega letnika običajno odloča o pridelku in trajanju vinske trte. Z rezjo želimo doseči pravilno razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z obrezovanjem trajno ohranjamo ciljno vzgojno obliko in preprečimo,da bi trta prehitro odmre. Pri zelo bujnih trtah, lahko na trti brez težav pustite neobrezana dva reznika. V vinogradih je vedno več obolelosti z nevsakdanjimi in do sedaj skoraj nepoznanimi rumenicami, virusi in rakom. Zaradi nepravilne rezi prihaja do odmiranja debla, ki jo imenujemo LESKA. Odmrli les debla lahko očistimo kar z manjšo motorno žago (poglej fotografijo) ter tako vzgojimo novo rastlino.